Adelie Pengueni

Adelie

Adelie pengueni (Pygoscelis adeliae), penguengiller (Spheniscidae) familyasından Antarktik, subantarktik kökenli bir penguen türüdür.oyu 45-70 cm aralığında, ağırlığı yaklaşık 5 kilogram dır. İmparator pengueninin yanında Antarktika kıtasının ana bölümünde görülen tek penguen türüdür. Tür adını, Fransız kutup araştırmacısı Ju les Dumont d’Urville’in karısı Adelie ‘den alır.

Bu penguenin üst kısmı siyah, alt kısmı beyaz renktedir. Küçük bir gaga, beyaz göz çemberi ve sarı ayaklar karakteristik özelliğidir.Adelie penguenleri, sıklıkla hatırı sayılır boyutlara ulaşabilen koloniler halinde yaşarlar ve ürerler. Ross Adası üzerinde yaklaşık yarım milyon bireyden oluşan adelie pengueni kolonisi vardır. Yerlerine çok bağlıdırlar. Antarktika yazında ana karada, diğer zamanlarda denizdeki parça buzlu alanların kıyısında yaşarlar. Sayıları yaklaşık 20 milyon olarak tahmin edilir. Yuva oluştururken karlı zeminin yumurtayı dondurmaması için küçük taşlar toplarlar. Tabi ki bu durum penguenlerin birbirinden taş çalmasına doğru gider.

Bu penguenlerin kuluçka periyodu Ekim ayında başlar. Dişiler bir araya yığılmış taşlardan oluşan yuvalara yumurtalarını bırakır ve tekrar yiyecek aramaya giderler. Erkekler, kuluçkayı üstlenirler. Takip eden 35 gün boyunca bu hayvanlar hiçbir şey yemezler ve derken yavrular yumurtadan çıkarlar. Bu esnada dişiler de döner ve yavruların yetiştirilmesinde yardımcı olurlar. Mart ayı gibi penguen civcivler yetişkin haline gelirler ve balıkavlamak için onlar da denize dalarlar.

 

Benzer yazılar