Kolobus Maymunu

colobus

Kolobus Maymunu , gayet büyük ve ağır yapılı maymunlardır. Boyları 32 – 110 cm arası değişir,  kuyruğuyla birlikte 100 cm kadar uzun olabilir. Kuyruk tutunmak için kullanılamaz, sadece dengeyi sağlar. Ancak berberi şebeği gibi kuyruksuz türler de vardır. En hafifleri ancak 1 kiloya kadar varan cüce uzun kuyruklu maymun ve en ağırları 50 kiloya varan mandril‘dir. Çoğu türlerde seksüel dimorfizme raslanır; bazı türlerde erkekler dişilerden büyüktür, ve hatta dişinin iki katı ağırlığına ulaşır. Mantolu babun gibi bazılarında erkekler dişilerden daha renkli olur.

Renkleri çoğunlukla gri, kahverengi ve siyah tonlarındadır. Eller, ayak tabanları ve yüzleri çıplaktır, ve kollar bacaklardan kısa olur. Kafatası yuvarlakımsı ve ağız çoğu türlerde, köpeklerde ki gibi uzundur. İsimleri de buradan kaynaklanmakta. Burun delikleri gayet bitişiktir, ve bundan dolayı Eski Dünya maymunlarına Dar burunlu maymunlar da denir. Bütün türlerde 32 diş mevcuttur.

Kolobus Maymunları neredeyse tüm Afrika’da (Madagaskar hariç) ve Asya’nın neredeyse yarısında yaygındır. Asya’da Arap yarımadasındanGüney- ve Güneydoğu Asya‘ya ve Japonyaya kadar raslanırlar. Avrupa’da sadece Cebelitarık‘ta yaşayan berberi şebeği vardır.

Çoğu türler ormanda yaşar, ama savan‘da ve dağlık bölgelerde yaşayanlarda vardır. Resus maymunu ve hanuman languru hatta şehirlerde yaşamaya ayak uydurmuştur.

Çoğu türlerde belli bir çiftleşme zamanı yoktur. Harem oluşturan türlerde grubun tek erkeği tüm dişiler ile çiftleşir ve başka bir erkeğin dişilerine yaklaşmasına izin vermez. Çok erkekli gruplarda bütün erkekler her dişi ile çiftleşebilir, ama genel olarak sırf hiyerarşi seviyesi yüksek olan erkekler çiftleşmeyi başarır.

Gebelik 6 – 7 ay kadar sürer ve sonunda çoğunlukla tek bir yavru doğar. Yeni doğan yavruların rengi çoğu türlerde yetişkinlerden farklıdır, ve ancak aylar sonra değişir. Yavru hayatının ikinci yılında sütü burakır ve 3 – 8 yıl içinde ergenleşir. Tutsak bireyler 50 yaşına kadar varabilir.

Kolobus maymunları gün boyunca aktif ve ağaçların arasında uzun sıçramalar yapabilir. Siyah-beyaz colobus (cins: Kolobus üç cins renk ile ayırt edilebilir. Uzun ipeksi tüyleri vardır. Yenidoğan kolobuslar tamamen beyaz renklidirler. Kolobuslar   meyve, çiçek ve dallar ve yaprakları yiyerek beslenir.

Benzer yazılar